Radionica puhanja stakla „Prijatelj stakla“

Međunarodni projekt „Friends of Glass“ provodi se diljem Svijeta.

Atraktivna radionica puhanja stakla – voditeljica Ivanka Pašalić

staklo Radionica puvanja stakla
O radionici:

Ova atraktivna radionica pokazuje kako umjetnica Ivanka Pašalić stvara „čaroliju stakla“, a njena udruga nastala je iz potrebe za očuvanjem, promocijom i njegovanjem staklopuhačke vještine i umjetničkog stvaralaštva u staklu. Zatvaranjem svih strukovnih škola za staklopuhače u Hrvatskoj, i svih staklarskih pogona u kojima se prakticiralo staklopuhanje, ova tradicijska vještina osuđena je na sigurno propadanje i zaborav. Kroz djelovanje ove udruge nastoji se očuvati staklopuhačko znanje, te promovirati kreativnost i umjetnički duh koje staklo kao materijal ima u sebi.

Svojim djelovanjem Stakleni svijet omogućava upoznavanje vrijednosti tradicijskih vještina oblikovanja stakla, kao i drugih prirodnih materijala. Svrha ove radionice koja je prava atrakcija na turneji broda je potaknuti pojedince i grupe na umjetničko stvaralaštvo, te im približiti dio kulturnog nasljeđa Hrvatske da bi ga što bolje očuvali.

Ivanka Pašalić djeci jednako kao i odraslima zorno pokazuje umjetnost puhanja, bojanja i oblikovanja stakla i staklenih minijatura.
20140727_205456 20140727_201927_Richtone(HDR) 20140727_201911_Richtone(HDR)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *